Condițiile în care mai poți cumpăra din 2020 cartele prepay în România

de: Ciprian Ioana
13 12. 2019

De la 1 ianuarie 2020 se schimbă legea privind cartelele telefonice prepay. Și ar fi bine să știi câteva lucruri ca să fii pregătit.

După cazul Caracal, vânzarea cartelelor telefonice prepay a revenit în atenție. Legea a fost modificată în vară, la pachet cu alte prevederi gândite de stat pentru a evita repetarea unei tragedii similare. De la 1 ianuarie 2020, vânzarea cartelelor prepay se va face în alte condiții.

Operatorii trebuie să respecte anumite reguli. Iar tu vei putea cumpărat cartele doar dacă prezinți buletinul. De asemenea, n-ar fi exclus să ți se ceară și alte date personale.

Cum cumperi cartele prepay de la 1 ianuarie 2020

Obligația de a vinde cartele preplătite doar persoanelor care prezintă un act de identitate intră în vigoare chiar la 1 ianuarie 2020. Legea spune că vor trebui colectate de la persoanele fizice informații precum prenumele, numele, codul numeric personal și, dacă sunt trecute în actul de identitate, adresa de domiciliu și adresa de reședință.

Și companiile trebuie să se conformeze:  pe lângă datele personale ale reprezentantului legal, trebuie să mai vină cu denumirea, sediul și codul unic de identificare sau codul de identificare fiscală. Colectarea informațiilor se va face ori printr-un formular tipărit, ori printr-un formular electronic. În cazul din urmă, vânzătorii vor avea nevoie inclusiv de o copie a actului de identitate al cumpărătorului.

Operatorii mai au și o perioadă de grație de opt luni – adică până la 31 august 2020 – în care trebuie să-i identifice pe cei care au deja astfel de cartele. Adică pe cei care le-au cumpărat înainte să devină obligatorie prezentarea buletinului. Practic, până la 1 septembrie, oricine folosește o cartelă în România trebuie să prezinte datele personale.

Cât de legală e colectarea acestor date

Există câțiva specialiști care afirmă că obligația de a prezenta datele personale este ușor la limita legii. Practic, există indicii că protecția datelor cu caracter privat n-ar fi respectată, fie că e vorba de persoane fizice sau juridice. E în vigoare și GDPR – Regulamentul European de Protecția a Datelor cu Caracter Personal – care ar putea fi invocat la un moment dat.

Avocatul Poporului susținea că a contestat deja la Curtea Constituțională ordonanța de urgență privind colectarea datelor personale de la utilizatorii cartelelor preplătite.  Încă se așteaptă o decizie din partea CCR pe această speță. Dacă OUG e declarată neconstituțională, atunci se revine de unde s-a plecat.